Gebitscontrole
Bij bijna elk bezoek aan onze tandartspraktijk wordt, door de tandarts of mondhygiëniste, een gebitscontrole uitgevoerd. Zo’n gebitscontrole is belangrijk, want het kan klachten in de mond voorkomen. Bij een gebitscontrole controleren we uw tanden en kiezen op gaatjes, tandsteen, zwakke plekken en aanslag. Ook geven we u tijdens de controle informatie over het schoonmaken van uw tanden en kiezen.

Cariës
Er kunnen gaatjes (cariës) ontstaan om verschillende redenen Ruwweg kunnen als oorzaak worden genoemd: te vaak per dag eten/drinken enerzijds en / of onvoldoende mondhygiëne. Het is belangrijk om cariës vroegtijdig behandelen, zo blijft u verdere klachten en behandelingen bespaard. Als het nodig is wordt er geboord en gevuld, soms meteen bij de controle-afspraak, maar vaak in een latere afspraak. Wij werken overigens met witte vullingen. Dit is ‘composietkunsthars’ zoals wereldwijd in gebruik. De ouderwetse grijze vullingen zijn in principe ook goed, maar zijn in onbruik geraakt.

Röntgenfoto’s
Zijn een belangrijk hulpmiddel bij het opsporen van gaatjes, want met een röntgenfoto kan men onder vullingen en in de tussenruimte kijken. Het maken van deze foto’s is niet bij iedereen even vaak nodig; als er meer kans is op cariës vaker, en als er minder kans is op cariës minder vaak. (bijvoorbeeld elke 2 tot respectievelijk elke 4 jaar).
Röntgenstraling is in principe belastend voor het lichaam, maar bij tandheelkundige opnamen komt maar heel weinig straling kijken. Ter vergelijking: hoog in de lucht met een vliegtuig of op wintersportvakantie ontvangt een mens al vele malen meer straling dan bij de tandarts.

Wortelkanaalbehandeling
Elke tand en kies is in principe ‘levend’ te noemen omdat er een zenuw en bloedvat in loopt. Dit weefsel -kortweg de zenuw genoemd- kan geïrriteerd raken door prikkelingen van buitenaf zoals door een gaatje. Als de irritatie nog gering te noemen is, kan deze zenuw weer gezond en rustig worden door bijvoorbeeld een vulling. Na het vullen kan nog sprake zijn van ‘napijn’, deze is mild en gaat voorbij.
Als de zenuw echter veel of langdurig pijn doet, of wanneer deze ‘dood’ blijkt te zijn, dan moet de binnenkant van de getroffen tand of kies schoongemaakt en opgevuld worden. Dat is een wortelkanaalbehandeling ofwel zenuwbehandeling. Als er geen kanaalbehandeling plaatsvindt, kan er rondom de wortelpunt(en) pijn ontstaan. Als kanaalbehandeling gestart is, of naderhand voltooid kan alsnog een vorm van napijn optreden. Hierover zal de tandarts u zelf precies kunnen inlichten.

Kronen en bruggen
Kronen en bruggen kunnen essentieel zijn voor het behoud van uw gebit op lange termijn. Het zijn duurzame oplossingen voor verzwakte of afwezige tanden en kiezen. Principieel verschil met een gewone vulling is dat de kroon of brug buiten de mond vervaardigd wordt en dus van een nog duurzamer materiaal is. Consequentie is dan wel dat dit een dure behandeling is. Kroon ca €550,- en 3-delige brug ca €1600,-

Facings
Met een facing kan de tandarts de kleur of de vorm van een tand aanpassen. Zo kan een facing bijvoorbeeld een spleetje tussen de tanden opvullen, scheve tanden verbergen of afgebroken hoekjes opvullen.

Kindertandheelkunde
Allerbelangrijkst is dat de ouders goed opletten dat hun kind gezonde gewoonten heeft mbt het gebit. Dat wil zeggen: niet te vaak eten /drinken tussen de maaltijden door en vooral poetsen met fluoridetandpasta. Voor de leeftijd 0,5-2 jaar wordt aanbevolen 1x per dag poetsen met peutertandpasta. 2-5 jaar: 2x per dag met peutertandpasta, 5-12 jaar 2x per dag met kindertandpasta. Vanaf 12 jaar: volwassen tandpasta.
Eén en ander heeft te maken met de aangepaste concentratie fluoride. (resp. 500,1100 en 1400 ppm) Zo krijgt uw kind voldoende fluoride op de tanden en bestaat er geen gevaar voor overdosering bij inslikken. Naspoelen met water is niet nodig, maar na-poetsen door vader of moeder is WEL nodig, tot de leeftijd van 10 jaar! Een bezoek aan de tandarts is ook voor uw kind belangrijk, zodat het vertrouwd kan raken met ons en de praktijk. Wat betreft de kleintjes tot ca 3,5-4 jaar, dan zie ik slechts zelden een afwijking in de mond en kan men zich afvragen of de kleine iets van zijn /haar bezoek onthoudt. Vanaf deze leeftijd echter is gewenning nuttig en valt er soms wel degelijk iets te zien/te verzorgen in de kindermond

Implantologie
Als een tand of kies verwijderd is, kan deze worden vervangen door een implantaat. Een implantaat wordt als een schroef in de kaak gebracht en groeit vast in het eigen bot. Op het implantaat kan een kroon, brug of kunstgebit worden vastgezet.

Kunstgebit
Een kunstgebit is een uitneembare prothese. Het is een van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen. Een kunstgebit kan een volledig gebit vervangen of een gedeelte ervan. Tegenwoordig worden kunstgebitten erg mooi gemaakt, waardoor een echt gebit en een kunstgebit bijna niet van elkaar te onderscheiden zijn.